$type=slider$sn=0$l=1$c=6$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

Wie is verantwoordelijk bij vocht in de kelder van een appartementsgebouw?


Je ontdekt vocht in de kelder van je appartementsgebouw; wat nu? Wie is verantwoordelijk? Dat is een vraag met meerdere antwoorden, afhankelijk van de situatie zijn de aannemer, de bewoners of de gemeente. Wij scheppen duidelijkheid.

Wie draagt de kosten? 

In principe heeft elk appartementsgebouw een syndicus. De syndicus is de (rechts)persoon die instaat voor het beheer en de vertegenwoordiging van een appartementsgebouw. Dit beheer heeft louter betrekking op de gemeenschappelijke delen van een gebouw (bijvoorbeeld: lift, gevel, dak, gang, tuin, enz.). Concreet is de taak van de syndicus om het samenleven in een mede-eigendom correct en vlot te laten verlopen en zorgt de syndicus dat de beslissingen m.b.t. de gemene delen niet aan de willekeur van de individuele eigenaars overgelaten worden.

De syndicus betaalt de gemeenschappelijke kosten en beheert de gezamenlijke rekening met reservekapitaal. Met andere woorden is de syndicus verantwoordelijk voor alle vaste en onvoorziene kosten van de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw, waaronder de kelder.

Na het vaststellen van een vochtprobleem is het dus aangewezen om een afspraak te maken met alle bewoners en de syndicus, om dit samen te bespreken.

Elk appartementsgebouw is verplicht om een syndicus aan te stellen, en dit vanaf het moment dat er meer dan één persoon een appartement in het gebouw bezit. Het is niet verplicht om een syndicus aan te stellen indien ‘de aard van het onroerend goed dit rechtvaardigt’ én op voorwaarde dat alle mede-eigenaars hiermee akkoord zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in zeer kleine residenties met een beperkt beheer. Hou er wel rekening mee dat iedere eigenaar het recht heeft om de aanstelling van een syndicus te vragen. Het is dus aangewezen om in samenspraak een syndicus aan te stellen.

Wat doe je nadat je het vochtprobleem ontdekt? 

Het belangrijkste na het ontdekken van een vochtprobleem is en blijft dat je een foto neemt van het vochtprobleem. Nadien neem je best contact op met een expert om het probleem grondig te laten analyseren. Daarna kan je nagaan of de verzekering tussenkomt of als je zelf de kosten moet betalen. Indien het vochtprobleem niet zichtbaar was tijdens je eerste bezoek, en dus voordat je een appartement in dat gebouw kocht, spreken we van een verborgen gebrek.

Komt de brandverzekering tussen? 

De brandverzekering komt alleen in specifieke gevallen van vochtproblemen tussen: 
  • Vochtschade als gevolg van een lek (in de leidingen)
  • Vochtschade als gevolg van binnensijpelend water via het dak
De verzekering dekt alleen de schade naar aanleiding van het vochtprobleem, en niet het vochtprobleem zelf. 

Verborgen gebreken 

Wat als je na aankoop een verborgen gebrek ontdekt? Verborgen gebreken zijn niet zichtbaar tijdens een bezoek. Vocht kan gecamoufleerd worden. Zo kan de verkoper de muren opnieuw verven om vochtvlekken te verbergen tijdens de verkoop. Later, na aankoop, komen de vochtvlekken tevoorschijn. Dat is dan een verborgen gebrek. 

Wat kan je doen wanneer je een verborgen gebrek ontdekt na aankoop van een woning?

Handel meteen als je vocht vaststelt in een nieuwe woning! Je kunt de verkoper in gebreke stellen met een aangetekende brief. Als je geen antwoord krijgt, kan je een advocaat inschakelen.

Voordat je gerechtelijke stappen onderneemt, moet je bewijs verzamelen. Je moet aantonen dat er een vochtprobleem is in de woning, en dat het aanwezig was vóór de aankoop. Neem contact op met vakmensen om de probleem te analyseren en de oorzaak ervan te bepalen.

Vervolgens zal je moeten bewijzen dat de verkoper op de hoogte was van de gebreken. Dat is een meer complexe aangelegenheid.

Als het verborgen gebrek redelijk ernstig is, kan je eisen om je appartement te verkopen en terugbetaald te worden. Als bewezen is dat de verkoper niet te goeder trouw was, kan je een opteren om de woning te behouden en een schadevergoeding of een vermindering van de verkoopprijs te eisen. Het bedrag van de schadevergoeding zal vastgesteld worden door een expert.


Heb je een vochtprobleem vastgesteld in jouw nieuwe woning? 

Aquatec Vochtbestrijding biedt gratis expertise! Je kunt bij ons terecht voor een gratis vochtdiagnose, waarbij onze vakmensen de schade in kaart brengen en oplossingen aanbieden.


$show=/p/jobs.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/jobs.html

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/tips-advies.html$type=two$m=0$c=10$p=1

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

faq,19,in de kijker,17,jobs,5,nieuws,16,nieuwsbrief,11,slider,6,tips & advies,20,
ltr
item
aquatec-vochtbestrijding: Wie is verantwoordelijk bij vocht in de kelder van een appartementsgebouw?
Wie is verantwoordelijk bij vocht in de kelder van een appartementsgebouw?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6nky-HVaHzd1FoIHXmijNOxa9ramjNdS2AvKyktosl4bUHy3WyyxBC3uZ-8t44HzLZBrZcQ3Pooj6FYeV7m5ztFxIkHBOCDYW_nVYDvKlgWtXUC9j7pVW8b21y-PulGMZa7O6uS7NpL4/s640/aquatec+vocht+kelder.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6nky-HVaHzd1FoIHXmijNOxa9ramjNdS2AvKyktosl4bUHy3WyyxBC3uZ-8t44HzLZBrZcQ3Pooj6FYeV7m5ztFxIkHBOCDYW_nVYDvKlgWtXUC9j7pVW8b21y-PulGMZa7O6uS7NpL4/s72-c/aquatec+vocht+kelder.jpg
aquatec-vochtbestrijding
https://blog.aquatec-vochtbestrijding.be/2019/06/verantwoordelijk-vocht-in-de-kelder-appartementsgebouw.html
https://blog.aquatec-vochtbestrijding.be/
https://blog.aquatec-vochtbestrijding.be/
https://blog.aquatec-vochtbestrijding.be/2019/06/verantwoordelijk-vocht-in-de-kelder-appartementsgebouw.html
true
7972093348227060080
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy